Video Saif al-Islam in rechtszaal

Aangepast op

Er zijn beelden opgedoken van Saif al-Islam, de zoon van de Libische ex-dictator Kadhafi, in een Libische rechtbank. Hij staat daar terecht omdat hij volgens Libië de staatsveiligheid heeft ondermijnd.

Saif al-Islam moet zich verantwoorden voor een ontmoeting met medewerkers van het Internationaal Strafhof in juni vorig jaar. Volgens Libië probeerden een advocate van het strafhof en Saif al-Islam om 'staatsgevaarlijke documenten' uit te wisselen.

De zoon van de afgezette Libische leider staat in Zintan terecht. De zaak is opmerkelijk, omdat het internationale strafhof in Den Haag én Libië nog onderhandelen over zijn uitlevering. De internationale gemeenschap en Libië willen hem allebei berechten voor misdaden tegen de menselijkheid

Dankbaar

Een Libisch tv-kanaal liet de beelden van de rechtszaak uitlekken. In de video bedankt de zoon van Kadhafi de rechter voor het aanbod van een advocaat, op kosten van de rechtbank. "Dat is heel gul", zei hij, "maar ik vertrouw op God".

Saif al-Islam werd in november 2011 in het woestijnstadje Zintan opgepakt door de opstandelingen. Daar zit hij nog steeds vast. Tot de val van zijn vader werd hij gezien als opvolger.