Hongarije verdedigt aanpak crisis

Aangepast op

Door correspondent Joost van Egmond

De Hongaarse premier Victor Orban heeft vrijdag een lans gebroken voor de crisisaanpak van zijn regering, die door de hele Europese Unie veel scepsis oogst. "We doen het beter dan de meeste Europese landen", zei de premier zelfverzekerd in zijn jaarlijkse 'state-of-the-nation'-toespraak.

Hongarije ontwikkelde zich onder Orbans regering tot een zorgenkindje van de Europese Unie. Zijn partij Fidesz heeft een absolute meerderheid in het parlement en voerde een controversiële nieuwe grondwet door. Ook verhoogde hij de politieke invloed op de Centrale Bank.

Wegens de grote staatsschuld, de hoogste van de Oost-Europese 'nieuwe' EU-lidstaten, en het te hoge begrotingstekort, kwam het land onder speciaal toezicht van de Europese Commissie, dat als straf subsidieregelingen bevroor.

Het kon Orban niet van zijn koers brengen. "De EU heeft het nog nooit bij het rechte eind gehad als het Hongarijes begrotingstekort voorspelde", sneerde hij op een podium waarachter de tekst stond: 'Hongarije presteert beter'. Ironisch genoeg complimenteerde de Europese Commissie Hongarije juist vandaag met de aanpak van het begrotingstekort. De kans is aanzienlijk dat het speciale toezicht uit Brussel binnenkort wordt opgeheven.

Succesvol beleid

Nu gaat Hongarije de vruchten plukken van het succesvolle beleid, hield Orban zijn publiek voor. Hij beloofde meer steun voor de middenklasse en een harde aanpak van werkloosheid. De afgelopen jaren verlaagde hij al de uitkeringen en dwong werklozen zo in tijdelijke werkprogramma's.

Die programma's worden komend jaar verder uitgebreid. Er is veel kritiek op omdat mensen moeten rouleren wegens gebrek aan plaatsen en ruim onder het minimumloon worden betaald. De regering ziet het echter als een opstap naar permanent werk.

Hoog op Orbans verlanglijstje staat het afbouwen van de financiële afhankelijkheid van het buitenland. Het eigenzinnige beleid van de regering heeft kwaad bloed gezet bij internationale instanties. Zijn woordvoerder noemde het EU-toezicht vorig jaar 'chantage'. De verstandhouding met het IMF is slecht, nadat de Hongaarse regering een publieke campagne tegen het Fonds voerde. Orban schrapte de instantie zelfs theatraal van zijn vriendenlijst op Facebook.

Staatsschuld herfinancieren

Hongarije moet de komende tijd voor miljarden aan staatsschuld herfinancieren en de binnenlandse reserves lijken door de crisis uitgeput. Orban zal zijn geld hoe dan ook uit het buitenland moeten halen. Deze maand besloot het land obligaties in dollars uit te geven, een riskante onderneming omdat de munt, de forint, onder flinke druk staat.

Ook probeert Hongarije een ander soort buitenlandse investeerders te lokken dan het IMF, bijvoorbeeld door staatsburgerschap aan te bieden aan iedereen die voor een kwart miljoen aan obligaties koopt. Dat lokkertje is vooral bedoeld voor Chinese investeerders.

De oppositie maakte dan ook korte metten met het streven naar financiële onafhankelijkheid. "Hongarije is afhankelijker van andere landen dan ooit", zei fractieleider Andras Schiffer van de liberale LMP. "De regering bouwt zijn economische politiek op een huwelijk van buitenlands kapitaal en goedkope ongeschoolde arbeid."

Orbans toespraak zet de toon voor de campagne voor verkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Sinds de spectaculaire verkiezingsoverwinning in 2010 is Fidesz heel wat steun kwijtgeraakt.