Hypotheek Blok kan duur uitvallen

Aangepast op

Starters die een hypotheek afsluiten zoals minister Blok voorstaat, kunnen vele tienduizenden euro's duurder uit zijn dan met het bestaande alternatief, een annuïtaire hypotheek.

Voor een hypotheek van 170.000 euro, een normale prijs voor een starterswoning, loopt het verschil over de gehele looptijd al op tot bijna 50.000 euro. De starter heeft wel lagere maandlasten.

Sinds 1 januari kan alleen van een hypotheek die in dertig jaar volledig wordt afgelost de rente worden afgetrokken van de belastingen. Vooral voor starters kunnen de hoge maandlasten de eerste jaren een drempel vormen. Daarom heeft minister Blok voor Wonen een alternatief bedacht.

Aparte lening

In de nieuwe regeling, waarover begin maart meer details over naar buiten komen, kunnen kopers naast de hypotheek ook nog een aparte lening afsluiten. Met deze lening kunnen ze dan de hoge maandlasten in het begin verlagen. Voor de hypotheek van 170.000 euro betekent het dat de bezitters geen 649 euro, maar 547 euro per maand zullen aflossen.

Wat een "Blok-hypotheek" u zou kosten, kunt u berekenen met de NOS hypotheekrekenhulp.

Drempel

Om de maandlasten te kunnen verlagen, leent de hypotheekbezitter elke maand een bedrag. De lening bouwt zich dus op gedurende de looptijd tot maximaal de helft van de waarde van het huis. Dat de nieuwe hypotheekvorm duurder uitpakt komt door de rente die over de extra lening moet worden betaald. In tegenstelling tot de rente van de hypotheek is de rente van de extra lening niet aftrekbaar.

De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om de drempel voor starters te verlagen. Volgens banken en verzekeraars liggen de kosten in het begin inderdaad lager, maar op de lange termijn is een huiseigenaar met die nieuwe regeling veel duurder uit. Starters zijn niet verplicht de extra lening af te sluiten.