Stichting Hypotheekleed stopt

Aangepast op

Stichting Hypotheekleed wordt opgeheven. Volgens voorzitter Pieter Lakeman is het doel van zijn stichting bereikt: bijna alle gedupeerde klanten van de DSB Bank zijn inmiddels geholpen.

Op 1 oktober 2009 veroorzaakte Lakeman een bankrun, toen hij in een televisieuitzending spaarders adviseerde hun geld bij DSB Bank weg te halen. Lakeman wilde de bank failliet laten gaan en het vertrek van topman Dirk Scheringa bewerkstelligen. Begin 2009 was de bank al in opspraak gekomen door verhalen in de media over koppelverkoop en te hoge hypotheeklasten voor klanten.

Verder procederen

Lakeman richtte zijn stichting op om gedupeerden van het faillissement bij te staan. De curatoren van de DSB Bank hebben gedupeerde klanten 500 miljoen euro toegezegd. Daarvan is volgens Lakeman inmiddels 180 miljoen euro uitgekeerd.

Nu het doel van Stichting Hypotheekleed is bereikt, heeft het volgens oprichter en voorzitter Lakeman geen zin meer om in stichtingsverband door te gaan. "Het overgrote deel van onze 3500 donateurs is tevreden met het aanbod dat de curatoren hen deden. Een klein aantal donateurs wil op eigen kosten verder procederen en hoopt zo een nog beter resultaat te bereiken. Maar daar hoeven we niet langer een volledige organisatie voor overeind te houden."