'Muggen trekken zich niets aan van Deet'

tijd van publicatie Aangepast

De mug, misschien wel het meest irritante insect ter wereld. Gelukkig kunnen we ons tegen het geprik beschermen met insectwerende middeltjes zoals Deet. Maar uit recent onderzoek blijkt dat muggen in korte tijd immuun worden voor Deet: bij blootstelling aan het spul kunnen ze de geur al na enkele uren negeren.

Er werd altijd gedacht dat er een genetische verandering nodig was bij insecten om te wennen aan de geur van Deet, maar dit onderzoek stelt dat muggen al in korte tijd hun gedrag kunnen veranderen. Volgens onderzoeker James Logan blijkt uit het onderzoek dat het effect van Deet maar drie uur duurt. "Dan zijn de muggen gewend aan de geur en prikken ze er op los. Muggen ontwikkelen zich erg, erg snel".

Tweede bezoek

In het onderzoek staat dat muggen die kort worden blootgesteld aan Deet, al bij hun tweede bezoekje zich niks meer van het middel aantrekken. De onderzoekers denken dat dit komt doordat de gevoeligheid van de antennes van de mug afneemt. Eigenlijk net zoals mensen die ook gewend kunnen raken aan een vieze geur en het na een tijdje niet eens meer ruiken.

De onderzoekers benadrukken wel dat mensen niet moeten stoppen met het gebruik van insectwerende middelen zoals Deet: "Integendeel, Deet werkt, en wordt nog steeds aanbevolen voor gebruik in hoge risicogebieden. We zijn alleen goed in de gaten aan het houden hoe de muggen afstotende middelen kunnen overwinnen".

Laten we hopen dat er een nieuw wondermiddel is gevonden voor de zomer begint.

Door: Eva

STER reclame