Toprechercheur op zaak Pistorius

Aangepast op

Het wordt steeds gekker: de leider van het onderzoek tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is van de zaak afgehaald. Hij wordt namelijk verdacht van poging tot moord. Nu zit er een nieuwe op: toprechercheur Vinesh Moonoo.

Moonoo is een veteraan bij de Zuid-Afrikaanse politie. Hij begon zijn carrière in 1981 als politieman in Durban en werd later rechercheur. Ook werkte hij als adviseur bij de overkoepelende organisatie voor gevangenissen in Zuid-Afrika en bij drugsbestrijdingsprogramma's.

Rechercheur Hilton Botha, die het onderzoek tot vandaag leidde, moet voor de rechter komen omdat hij een paar jaar geleden stomdronken op een busje zou hebben geschoten. In dat busje zaten zeven mensen. De bestuurder van het busje had een stopteken genegeerd. Daarna schoot Botha samen met twee andere agenten op het busje. Daarom wilden de advocaten van Pistorius dat Botha zou worden vervangen. Met succes. De politieman werd ook verweten dat zijn onderzoek in het huis van Pistorius onzorgvuldig was.

Botha werd stevig ondervraagd door de advocaten van Pistorius, die vinden dat er fouten zijn gemaakt in het politieonderzoek naar de dood van Reeva Steenkamp. Vandaag is de derde dag op rij van de behandeling van Pitorius' verzoek om op borgtocht vrij te worden gelaten.

Pistorius is aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Steenkamp. De atleet ontkent dat.

Nike

Eerder vandaag maakte Nike bekend het sponsorcontract met Pistorius stop te zetten. Het Amerikaanse sportmerk zegt dat dat besluit geldt zolang de rechtszaak loopt, maar dat Pistorius wel recht heeft op een eerlijk proces.

Door: Luuk