De Jellinek-ontwenningskliniek op Curaçao wil de schade vergoed krijgen die het gevolg is van de sluiting van de kliniek, op 1 januari. Een van de initiatiefnemers van de kliniek, de zakenman Jacob Gelt Dekker, wil het Curaçaose ministerie van Economische Ontwikkeling en de inspecteur Gezondheid aansprakelijk stellen.

Dekker zegt dat de problemen met de luxe ontwenningskliniek zijn ontstaan doordat het ministerie en de inspectie langs elkaar heen werkten. "Het ministerie van Economische Ontwikkeling werkt jaren aan medisch toerisme en maakt daarvoor een tariefontheffing mogelijk, maar tegelijkertijd doet het ministerie van Gezondheid er alles aan om buitenlanders te weren."

Diploma's

Een probleem was ook dat het lang duurde voordat de diploma's van de artsen in de kliniek werden erkend. Omdat die erkenning lang op zich liet wachten, kreeg de kliniek een ernstige berisping van de inspecteur.

Gelt Dekker zegt dat er ook tegenwerking is geweest van verzekeraars die klaagden over het in rekening brengen van luxe verslavingszorg. "Maar dat is volstrekt onjuist. De patiënten betalen die zelf. Van een behandeling van 14.000 euro wordt 7000 euro door de patiënt zelf betaald."

STER reclame