Steeds meer vrouwen klimmen op de motor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheid, het CBR. Mannen, maar met name veel vrouwen onder de 24 haalden het afgelopen jaar hun motorrijbewijs. Het CBR zag hun aantal met 50 procent stijgen: van 2400 naar 3600 motorrijdsters.

Die stijging komt niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds 19 januari zijn de regels voor jonge aspirant-motorrijders drastisch gewijzigd. Volgens de nieuwe regels mogen jongeren tot 19 jaar niet meer examen doen op een 'lichte' motor en daarmee automatisch hun rijbewijs voor een zware motor halen. Eerder mocht dat nog wel, maar nu moet er voor een zwaardere motor een apart examen afgelegd worden. En dat examen mag je pas vanaf je 24e doen.

Harley

Door de nieuwe regels hadden rijscholen het de afgelopen maanden extra druk. Jonge mensen wilden nog even snel hun rijbewijs halen zodat ze onder de regel uitkwamen en wél gewoon die dikke Harley konden rijden.

De toename van vrouwelijke motorrijders is een trend die trouwens al vanaf 2009 te zien. Over de periode 2009-2012 steeg het totaal aantal vrouwelijke motorrijders van 5500 naar 8500. Volgens Tom Huyskens van de BOVAG dringt de emancipatie van de vrouw ook in het motorrijden door. Ook is volgens hem de markt meer op vrouwen ingespeeld. Zo komen er bijvoorbeeld steeds meer vrouwelijke motormodellen op de markt.

STER reclame