NOS NieuwsAangepast

NS: kortingskaartje nog niet weg

Het papieren kortingskaartje in de trein wordt nog niet vanaf 20 maart afgeschaft. Vanaf die datum zouden reizigers alleen nog korting met een ov-chipkaart kunnen krijgen, maar NS ziet daar nu van af.

Regionale spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia riepen eerder vandaag NS op om het papieren kortingskaartje nog niet af te schaffen. Volgens de vervoerders moet er beter worden gekeken naar de tarieven van de chipkaart. In Limburg zijn bijvoorbeeld korte afstanden met de ov-chipkaart goedkoper dan het papieren kaartje, maar lange afstanden zijn juist duurder.

Verschillende tarieven

Volgens NS komt dat doordat de spoorwegen werken met een degressief betalingssysteem. Dat betekent dat een reiziger iedere volgende kilometer een lager tarief betaalt. De regionale vervoerders hanteren volgens NS een vast bedrag per kilometer.

Bij papieren kaartjes geldt voor het hele traject een degressief systeem, maar bij het reizen met de chipkaart wordt met twee tarieven gerekend.

'Blij verrast'

NS zegt blij verrast te zijn met de oproep: "De andere treinvervoerders verzoeken ons al jaren om de papieren kaartjes sneller af te schaffen. Want via de invoering van de ov-chipkaart hebben zij hun eigen veelal hogere regionale tarieven doorgevoerd."

Volgens NS is er blijkbaar sprake van een koerswijziging bij de regionale treinvervoerders en "herzien zij deze prijsverhoging voor regionale treinreizigers". NS stelt het volledige overgaan op de ov-chipkaart uit om naar eigen zeggen de regionale vervoerders de tijd te geven om hun hogere tarieven voor doorgaande reizen van de chipkaart terug te draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl