Schaf het papieren kaartje met korting niet af! Dat riepen regionale treinvervoerders woensdag tegen de NS. En met succes, het papieren kortingskaartje wordt nog niet vanaf 20 maart afgeschaft.

Eerder riepen Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia al op om nog even te wachten met het afschaffen van het papieren kaartje. "Wij vinden dat deze stap veel te vroeg komt, omdat de gevolgen voor die groep reizigers nog onvoldoende duidelijk zijn", zo zei een woordvoerder. Tot voor kort zou het papieren kortingskaartje per 20 maart verleden tijd zijn.

Duurder

Volgens de vervoerders moet er eerst beter worden gekeken naar de tarieven van de chipkaart. In Limburg zijn bijvoorbeeld korte afstanden met de ov-chipkaart goedkoper dan met het papieren kaartje, maar lange afstanden zijn juist weer duurder. De NS zegt dat dat komt doordat de spoorwegen werken met een degressief betalingssysteem. Als reiziger betaal je dan voor iedere volgende kilometer een lager tarief. De regionale vervoerders hanteren volgens NS juist een vast bedrag per kilometer.

Bij papieren kaartjes geldt volgens de NS voor het hele traject een degressief systeem, maar bij het reizen met de chipkaart wordt met twee tarieven gerekend. NS zegt blij verrast te zijn met de oproep van de regionale vervoerders: "De andere treinvervoerders verzoeken ons al jaren om de papieren kaartjes sneller af te schaffen. Want via de invoering van de ov-chipkaart hebben zij hun eigen veelal hogere regionale tarieven doorgevoerd."

Koerswijziging

Volgens NS is er blijkbaar sprake van een koerswijziging bij de regionale treinvervoerders en "herzien zij deze prijsverhoging voor regionale treinreizigers". NS stelt het volledige overgaan op de ov-chipkaart uit om naar eigen zeggen de regionale vervoerders de tijd te geven om hun hogere tarieven voor doorgaande reizen van de chipkaart terug te draaien.

Door: Dorien

STER reclame