NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse popmuziek heeft boost nodig'

Het klinkt niet echt rock-'n-roll: een politieke hoorzitting over de Nederlandse popmuziek. Toch vinden SP en PvdA het hard nodig, want als het aan die partijen ligt moet 'de popsector een topsector' worden.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk hebben we succesvolle artiesten in de popmuziek, maar hebben muzikanten onder die toplaag het moeilijk. "Juist voor die talentvolle artiesten die niet aan de top zitten, is het best moeilijk om door te breken en volle zalen te trekken. En podia programmeren door de bezuinigen juist veiliger. Met een klein steuntje in de rug kan je ervoor zorgen dat zij een stuk verder komen."

Mogelijke hulpmaatregelen? Van Dijk zelf denkt al langer aan een fonds voor de popmuziek, dat popmuzikanten subsidieert. "Maar je kan ook denken aan het opheffen van bureaucratie rondom bijvoorbeeld vergunningen. Als je nu ziet wat er allemaal nodig is voor een beetje live-muziek..."

Nederlandse muziek doet het goed

Met de export van de Nederlandse muziek naar het buitenland gaat het al jaren erg goed: in 2011 was de sector zo'n 100 miljoen waard. Vooral dancemuziek, klassiek en rock/punk/metal leveren veel op.

Volgens Van Dijk verdient Nederland met het fonds dan ook een veelvoud aan de investering terug: "Het is een win-winsituatie: je krijgt mooie muziek en het levert ook nog wat op."

Popmuzikanten aanwezig bij hoorzitting

De hoorzitting over popmuziek is woensdag 10 april. Zo'n hoorzitting vindt plaats tijdens een commissievergadering, waarin een aantal Kamerleden met een minister en/of staatssecretaris een klein onderwerp bespreken. Tijdens die hoorzitting kan de mening van direct betrokkenen en onafhankelijke deskundigen gevraagd worden. Dat gaat Van Dijk dan ook doen: zo hebben zangers Tim Knol en Kyteman, DJ Isis en Eric van Eerdenburg, de directeur van Lowlands, al een uitnodiging op zak.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl