Door Gert-Jan Dennekamp en Robert Socha

Twee voormalige directeuren van Philips Polska erkennen dat ze betrokken zijn geweest bij fraude en corruptie in Polen. Oud-directeur Henryk N., verantwoordelijk voor de verkoop van medische apparatuur in Zuid-Polen, wordt verdacht van het vervalsen van facturen.

Zijn collega Marian R. heeft vandaag bekend dat hij schuldig is aan omkoping. Dat staat in verklaringen die de NOS heeft ingezien.

Steekpenningen

In de fraudezaak staan 23 verdachten terecht. Volgens de Poolse justitie hebben Philips-medewerkers tussen 2000 en 2007 op grote schaal ziekenhuisdirecteuren omgekocht om meer apparatuur te verkopen. Vijf van de verdachten bekennen nu schuld. Zij worden berecht in een aparte procedure die vandaag is begonnen bij de rechtbank van Katowice.

Twee ziekenhuisdirecteuren hebben toegegeven dat ze in ruil voor steekpenningen medische apparatuur van Philips hebben gekocht. Een van de directeuren zou daarvoor 170.000 Duitse mark hebben gekregen. Volgens de betrokkenen is dat geld opgehaald bij een Philips-vestiging in Praag.

Beurswaakhond

In mei 2011 zei kroongetuige Marian Kulig tegen de NOS dat de aanbestedingen voor medische apparatuur in Polen op grote schaal werden gemanipuleerd. De ziekenhuisdirecteuren werden omgekocht en zij moesten een aanbesteding zo opzetten dat alleen Philips de gevraagde apparatuur kon leveren. "Alle winst van Philips in Polen is verkregen uit misdaad." Kuligs verklaringen worden nu ondersteund door twee voormalige Philips-directeuren.

De Amerikaanse justitie en de beurswaakhond SEC doen nog onderzoek. Philips heeft een half jaar geleden een eigen onderzoek afgerond. Het concern wacht nu op het oordeel van de SEC. Philips wil tot die tijd geen reactie geven.

Reacties: gert-jan.dennekamp@nos.nl

STER reclame