Zonnepanelen van de Nederlandse fabrikant Scheuten Solar kunnen brand veroorzaken als de zon krachtig schijnt. Het gaat om panelen van het model Multisol. Er zijn zeker vijftien dakbranden door ontstaan, in met name Italië en Frankrijk.

Tussen augustus 2009 en februari 2012 zijn er in Europa 650.000 van verkocht. In Nederland gaat het om ongeveer 15.000 zonnepanelen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert eigenaren hun panelen buiten werking te stellen en contact op te nemen met de leverancier.

Failliet

Het gevaar schuilt in de dozen die de zonnepanelen met elkaar verbinden. Door de slechte aansluiting kunnen vonken ontstaan, waardoor het omhulsel kan gaan smelten of smeulen. Het risico is groter naarmate de zon feller schijnt en de panelen ouder zijn.

Het wordt lastig de schade te verhalen op de fabrikant. Scheuten Solar uit Venlo ging vorig jaar failliet en maakte daarna onder dezelfde naam met Chinese hulp een doorstart.

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat minister Kamp (Economische Zaken) de zaak uitzoekt. "Het lijkt erop dat er enkele minder bonafide fabrikanten in de markt zitten", zegt Kamerlid Vos. Hij wil dat Kamp bekijkt of zonnepanelen waarmee mogelijk iets aan de hand is, door de fabrikant worden onderzocht.

STER reclame