Bronbeek in Arnhem viert vandaag zijn 150-jarig bestaan. Het tehuis voor oud-militairen dankt zijn ontstaan aan een schenking van koning Willem III. Het werd geopend op 19 februari 1863, de verjaardag van de koning.

Vandaag zijn er allerlei activiteiten. Er wordt een krans gelegd bij het borstbeeld van Willem III, er worden een film en een boek over Bronbeek gepresenteerd en er wordt een tentoonstelling geopend. Volgende week komt koningin Beatrix op bezoek.

In Bronbeek wonen vijftig veteranen, van wie een deel heeft gediend in Nederlands-Indië.

KNIL

Het landgoed Bronbeek werd in het begin van de 19e eeuw gesticht door een particulier. In 1854 kocht Willem III het. Hij liet er een klein paleis bouwen en schonk het in 1859 aan de staat, op voorwaarde dat er een tehuis voor invalide militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger zou komen.

In de jaren daarna werd achter het paleisje het tehuis gebouwd. Het paleis is nu de commandantwoning.

Tegenwoordig is Bronbeek onderdeel van het ministerie van Defensie. Er worden niet alleen meer KNIL-militairen verzorgd, maar militairen van alle krijgsmachtonderdelen. Verder is er een museum dat is gewijd aan de koloniale geschiedenis en het KNIL.

STER reclame