Marc Dutroux blijft in de gevangenis van Nijvel en wordt niet vrijgelaten met een elektronische enkelband. Dat heeft een speciale rechtbank in Brussel bepaald.

Dutroux vindt dat hij in aanmerking komt voor vrijlating wegens goed gedrag. Maar de rechters zijn van mening dat de kindermoordenaar nog steeds een gevaar is voor de samenleving en dat hij bovendien geen concreet plan heeft ingediend voor een terugkeer in de samenleving. Dutroux kan vanaf 15 februari 2014 opnieuw een aanvraag doen voor elektronisch toezicht.

Niet tot inkeer

Dutroux was niet aanwezig bij de zitting. Zijn advocaat Pierre Deutsch wil niet ingaan op de uitspraak van de speciale rechtbank. "Ik geef nooit commentaar in de media, dus nu ook niet." Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, is tevreden over de uitspraak.

De gevangenisdirectie liet een paar weken geleden weten dat hij na al die jaren niet tot inkeer is gekomen. Dutroux' behandelend arts is het daarmee eens. Ook de moeder van Dutroux heeft gezegd dat haar zoon nooit de gevangenis mag verlaten.

Michelle Martin

Dutroux hoopte na de vrijlating van zijn voormalige echtgenote Michelle Martin grote kans te maken op vrijlating. Zij kwam eind vorig jaar wel vrij en woont sindsdien in een klooster in Wallonië. De vrijlating leidde destijds tot veel demonstraties.

De inmiddels bebaarde 56-jarige Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslange celstraf en tbs voor moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes.

STER reclame