NOS NieuwsAangepast

Zweeds EHEC-vlees uit Enschede

Het vlees dat in Zweden uit de handel werd gehaald vanwege de EHEC-bacterie komt van een bedrijf in Enschede. Het gaat om vleesleverancier Beimer. De Zweedse voedsel- en warenautoriteit heeft informatie daarover aan de NOS verstrekt.

Vorige maand werden in Zweden twee kinderen ziek nadat ze een hamburger hadden gegeten die niet gaar was. Het vlees is daarna onderzocht door de Zweedse gezondheidsinstanties. Het bleek te gaan om de EHEC-bacterie. Vervolgens is een grote partij vlees uit de handel gehaald.

Verschillende slachterijen

Zweedse media meldden al dat het vlees afkomstig was afkomstig van een Nederlands vleesbedrijf. Volgens de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit komt het vlees van zes verschillende slachterijen in Hongarije, Polen, Letland en Groot-Brittannië.

Die bedrijven kregen het vlees weer van verschillende boeren. Uiteindelijk kwam het in Enschede terecht en werd het daarna verkocht aan een handelaar in Stockholm.

Reactie Beimer

niets te weten van een besmetting

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft bij Beimer onderzoek gedaan. De inspectie heeft nog geen aanwijzingen dat er ook besmet vlees op de Nederlandse markt terecht is gekomen. De inspecteurs hebben vooral onderzocht of het hygiënisch systeem van het bedrijf in orde is en of er volgens de regels van dat systeem wordt gewerkt. De NVWA benadrukt dat de partij vlees al in oktober 2012 naar Zweden is geëxporteerd en het dus de vraag is of nu nog duidelijk wordt waar het vlees is besmet.

'Geschrokken'

Beimer zegt in een reactie dat het vlees dat aan de Zweedse verwerker is geleverd, voldoet aan alle wettelijke voorschriften. Het is volgens Beimer verkocht met de duidelijke instructie dat het vlees door en door verhit moet worden. Beimer zegt in een persbericht dat het Zweedse bedrijf deze instructie heeft overgenomen op de verpakking, maar dat de consument de hamburgers toch niet goed heeft verhit. Beimer zegt erg geschrokken te zijn van alle commotie.

EHEC is een variant van de darmbacterie E.coli. De bacterie zit onder meer in de ontlasting van koeien en schapen. Mensen kunnen een ontsteking aan de dikke darm oplopen door het eten van besmet vlees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl