De PvdA wil onderzoeken of bezoek aan een prostituee strafbaar moet worden gesteld. Kamerlid Myrthe Hilkens brengt deze week een bezoek aan Zweden, waar hoerenlopen al langer strafbaar is.

"Ik wil met een open geest kijken wat we van de Zweden kunnen leren. Gedwongen prostitutie is een van de belangrijkste misstanden van deze tijd", zegt Hilkens in het Algemeen Dagblad.

Naïef

De PvdA steunde 13 jaar geleden de legalisering van de prostitutie in Nederland. De seksbranche werd daarmee een normale beroepsgroep. Hilkens noemt dat nu naïef.

"Een terugkerend argument is: hoerenlopen is zo oud als mensheid zelf. En dus? Moord is ook zo oud als de mensheid." Volgens Hilkens wordt 50 tot 80 procent van de vrouwen in de seksbranche gedwongen.

Ondergronds

Het Kamerlid wil van de Zweden vooral weten of de prostitutie niet ondergronds is gegaan na het verbod.

"Als het beleid in Zweden betekent dat al die vrouwen waar we nu een beetje zicht op hebben in flatjes verdwijnen, dan heeft ons systeem misschien meer voordelen."

Hilkens wordt op haar reis vergezeld door het Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Die partij werkt aan een wetsvoorstel om hoerenlopen te verbieden.

STER reclame