NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Protesten tegen uitzettingen Spanje

Door correspondent Jessica van Spengen

In Spanje heeft het platform dat mensen helpt nadat ze hun huis zijn uitgezet, mensen opgeroepen om te protesteren. De organisatie hoopt dat in zo'n vijftig steden mensen de straat opgaan. Ze eisen onder andere het recht op huisvesting en dat er een einde komt aan de huisuitzettingen.

Afgelopen week besloot de Spaanse Tweede Kamer een burgerinitiatief toch in behandeling te nemen. Het platform verzamelde de afgelopen maanden 1,4 miljoen handtekeningen van mensen die vinden dat de wetgeving voor huisuitzettingen moet worden veranderd.

Alternatieve huisvesting

Elke dag raken honderden families in Spanje hun huis kwijt omdat ze de hypotheek of huur niet meer kunnen betalen. Ze moeten op zoek naar ander onderdak, maar in het geval van een koopwoning blijf de restschuld staan.

Het platform wil dat de wet wordt veranderd zodat de restschuld, of een deel daarvan, wordt kwijtgescholden. Ook vindt de organisatie dat de regering met alternatieve, goedkope huisvesting moet komen voor mensen die hun huis kwijtraken.

De organisatie hoopt dat in tientallen steden, waaronder Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla mensen de straat op gaan. Het platform heeft via de website ook mensen in het buitenland opgeroepen om te protesteren. In een manifest op de website roept het platform op in beweging te blijven als het gaat om het verdedigen van het recht op huisvesting.

STER reclame