Planetoïde is aarde voorbij

Aangepast op

De grote planetoïde die de aarde op korte afstand zou naderen, is zich weer van onze planeet aan het verwijderen. Planetoïde 2012 DA14 kwam om 20.24 uur het dichtst bij de aarde.

Hier was het hemellichaam niet te zien, maar in Australië konden mensen met verrekijkers en telescopen de planetoïde als een kleine lichtgevende stip langs de hemel zien schieten.

De ruimtesteen met een doorsnede van ongeveer 45 meter is in de moderne geschiedenis het grootste object dat zo dicht bij onze planeet is gekomen. Het object was bij de dichtste nadering 27.800 kilometer van de aarde verwijderd.

Satellieten

NASA schat de massa van de planetoïde op 130 ton. Een inslag zou catastrofale gevolgen hebben gehad. Het pad van planetoïde 2012 DA14 voerde volgens de NASA tussen de lagere banen van navigatiesatellieten en de hogere banen van weer- en communicatiesatellieten door.

Voor onderzoekers bood het langsvliegen van 2012 DA14 een unieke kans om een dergelijk object van dichtbij te bekijken.

Wetenschappers wilden onder meer te weten komen waar de planetoïde uit bestaat en hoe snel hij om zijn as draait. Deze informatie kan nuttig zijn om eventuele planetoïde-inslagen te voorkomen.