Sinds de NOS gisteren aan het eind van de middag het nieuws meldde over een grote cybercrimeaanval op computers in Nederland, hebben 16.000 mensen vastgesteld dat hun computer besmet is door het Pobelka-virus. Dat meldt Digital Investigation, een digitaal recherchebureau. Mensen met een geïnfecteerde computer wordt geadviseerd om hun pc volledig opnieuw te installeren.

Via NOS.nl kunnen kijkers op een website van Digital Investigation checken of hun computer is besmet. Dat hebben 324.000 mensen sinds gisteravond gedaan. Tot gisteren hadden nog maar 680 mensen vastgesteld dat hun computer was besmet.

Botnet

De NOS berichtte dat Oost-Europese criminelen vorig jaar een databestand van 750 gigabyte hebben verzameld via een aanval met een zogeheten botnet, een netwerk van computers. Daarbij zijn ook ook duizenden bedrijven en overheidsinstellingen bezocht. In totaal zijn 150.000 computers in Nederland besmet geraakt. De overheid weet al een half jaar om welke bedrijven en organisaties het gaat, maar heeft met die kennis niet veel gedaan.

STER reclame