Planetoïde nadert aarde

Aangepast op

Een grote planetoïde scheert vanavond op 27.500 kilometer afstand langs de aarde. De planetoïde komt om 20.24 uur het dichtst bij de aarde.

Het is niet mogelijk om met het blote oog een glimp van de ruimtesteen op te vangen. Op de website van de NASA is de planetoïde wel te volgen.

De ruimtesteen met een doorsnede van ongeveer 45 meter is in de moderne geschiedenis het grootste object dat zo dicht bij onze planeet komt.

Unieke kans

Een inslag zou catastrofale gevolgen hebben, maar volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het uitgesloten dat dat gebeurt. Het pad van planetoïde 2012 DA14 voert volgens de NASA tussen de lagere banen van navigatiesatellieten en de hogere banen van weer- en communicatiesatellieten door. Mogelijk worden daardoor wel tv-uitzendingen korte tijd verstoord.

Voor onderzoekers geeft het langsvliegen van 2012 DA14 een unieke kans om een dergelijk object van dichtbij te bekijken.

Wetenschappers willen onder meer te weten komen waar de planetoïde uit bestaat en hoe snel hij om zijn as draait. Deze informatie kan nuttig zijn om eventuele planetoïde -inslagen te voorkomen.