1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Gewondental meteoriet naar 1000

Bij een explosie van een meteoriet boven Rusland zijn bijna 1000 mensen gewond geraakt. Dat heeft de plaatselijke minister van Volksgezondheid gezegd. De slachtoffers werden getroffen door glasscherven van ruiten die waren gesprongen als gevolg van de drukgolf van de explosie.

De drukgolf was het hevigst in de stad Tsjeljabinsk in de Oeral, 1500 kilometer ten oosten van Moskou en iets ten noorden van de grens met Kazachstan.

De Russische Academie voor Wetenschappen zegt dat de meteoriet zo'n 10 ton (10.000 kilo) zou hebben gewogen en met een snelheid van 54.000 kilometer per uur de dampkring zijn ingeschoten.

Felle vuurbal

Op een hoogte van tussen de 30 en 50 kilometer is de meteoriet volgens de academie uiteengespat. De brokstukken kwamen neer in een groot gebied in de Oeral. De eerste brokstukken zijn inmiddels gevonden.

Veel Russen hebben de meteoriet gefilmd. Op de amateurbeelden is een felle vuurbal te zien die met hoge snelheid langs de horizon scheert. Het fenomeen was op honderden kilometers afstand te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl