NOS NieuwsAangepast

Uniek al-Qaida-document gevonden

Journalisten van het Amerikaanse persbureau AP hebben in Mali een brief gevonden van de al-Qaidaleider in Afrika aan zijn manschappen in Mali. De brief geeft een uniek inzicht in de strategie van al-Qaida in Mali en de verschillen van mening over hoe de doelen moeten worden bereikt.

Het negen pagina's tellende document lag tussen een stapel papieren in een gebouw in Timboektoe, een stad die vorige maand door Malinese en Franse troepen op islamitische strijders werd heroverd. Hij is niet compleet: het origineel telde zes hoofdstukken, AP heeft er drie teruggevonden.

Verbeterpunten

De brief van de Algerijn Abdelmalek Droukdel leest als een memo van een algemeen directeur van een groot bedrijf aan zijn managers. Punt voor punt wordt hun uitgelegd wat ze verkeerd hebben gedaan en hoe ze zich kunnen verbeteren.

Aan al-Qaida gelieerde groepen grepen vorig jaar de macht in het noorden van Mali, samen met opstandige Toearegs. Droukdel schrijft dat zijn mannen te snel en te streng de sharia hebben ingevoerd. De bevolking kan zich daardoor van de islamisten gaan afkeren, waardoor het hele "project" in gevaar wordt gebracht.

Zweepslagen

Als voorbeeld noemt hij stenigen van mensen, het toebrengen van zweepslagen en het vernielen van historische gebouwen. Ook is hij het niet eens met het uitgaansverbod voor vrouwen, het speelverbod voor kinderen en het doorzoeken van woningen.

Droukdel houdt zijn leider voor dat ze de relatie van al-Qaida met Mali als die van een volwassene met een baby moeten beschouwen: "Elke fout in deze belangrijke fase is een zware last op zijn schouders. Hoe groter de fout, des te zwaarder de last, en dat kan uiteindelijk op zijn dood door verstikking uitlopen".

Samenwerking

Anders dan in zijn videoboodschappen voor de buitenwereld toont Droukdel zich bewust van de kwetsbaarheid van zijn groep. Het Franse ingrijpen in Mali zag hij aankomen, en ook dat zijn manschappen daar niet tegen opgewassen zouden zijn.

Droukdel roept zijn mannen daarom op om de samenwerking te zoeken met lokale islamistische groepen. "Zelfs als het project later mislukt, kunnen we tevreden zijn als we het eerste goede zaadje in een vruchtbare bodem hebben geplant en het hebben bemest, zodat de boom sneller zal groeien. Wij kijken uit naar wat deze boom uiteindelijk zal zijn: sterk en prachtig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl