Alleen lijnrechter wars van Federer

Aangepast op

Voor Roger Federer verloopt het ABN Amro-toernooi op rolletjes. Hij wint moeiteloos zijn wedstrijden, traint ontspannen met 'baby-Federer' en wordt werkelijk overal toegejuicht en in de watten gelegd. Alleen die ene lijnrechter werkte niet mee.

door redacteur Daan Floor

Halverwege de eerste set van Federers overwinning op Thiemo de Bakker (6-3, 6-4) legt de Zwitserse meester het voor een vol Ahoy af tegen een van de lijnrechters van dienst, als die een eerste service van hem uit geeft. Federer roept de hulp in van Hawk-eye, maar het elektronische systeem moet de lijnrechter gelijk geven.

Dan Federers tweede service. Die wil hij op exact dezelfde plek slaan, maar dan binnen de lijnen natuurlijk. Helaas, weer geeft de lijnrechter 'm uit. Ook dit keer vertrouwt Federer het niet. Nog maar een challenge, besluit hij. Het publiek roert zich. Het lijkt wel een herhaling van een herhaling. De camera boven de baan zoemt in op de afdruk en ja hoor, weer heeft de grensrechter Federer te pakken: ook deze service is uit. De zaal lacht, Federer nu ook.

Federer versus baby-Federer

'Heb ik dit ergens aan te danken?', lijkt Federer te denken. Nee hoor, Federer heeft niemand iets misdaan. Integendeel. Overal waar hij zich laat zien in Ahoy, lopen publiek en pers met hem weg. Net als baby-Federer, die eerder op de dag een training afwerkt met de Zwitser. Nou ja, een training...

Na een kwartier stapt Federer alweer van de baan. Hij weet dat het goed zit en beëindigt de oefensessie met Grigor Dimitrov. Niets lijkt de grote meester moeite te kosten. Met het RF-petje achterstevoren nog op zijn hoofd, pakt hij zijn tas in. Dimitrov komt nog even naast hem zitten, maar gaat daarna weer hard aan het werk. En dat moet ook, wil de Bulgaar, die qua techniek en houding sterk aan de Zwitser doet denken, niet voor altijd 'baby-Federer' blijven.

Ondertussen is de echte Federer net zo lang bezig met handtekeningen uitdelen en lachen voor de foto, als met de trainingssessie. Opvallend hoe weinig moeite alles hem kost. En dan te bedenken dan hij na de Australian Open niet meer op de baan heeft gestaan. Pas in Rotterdam heeft hij zijn rackets weer uit de tas gehaald.

U vraagt, Federer draait

Toch slaagt Federer er keer op keer in om de verwachtingen waar te maken. "Gimme some lovin", schalt vlak voor de wedstrijd tegen De Bakker door de speakers van Ahoy. Een paar minuten later opent Federer, nadat hij is aangekondigd als de "grootste tennisser aller tijden", het duel met... een lovegame. En dat op Valentijnsdag. U vraagt, Federer draait.

Maar hoelang nog? "Als je Federer wilt zien, moet je snel zijn", is een veelgehoorde opmerking deze week. En niet alleen omdat het einde van zijn loopbaan nadert. Hij traint kort en ook zijn wedstrijd is na een uurtje voorbij. Gelukkig is er nog een persconferentie. Daar neemt hij alle tijd om vragen te beantwoorden.

Ook de lijnrechter komt nog even aan bod. "Ik heb laten zien hoe je in korte tijd twee challenges burned. En dat in één punt! Maar goed, je moet ze toch gebruiken. Wat dat betreft was het niet mijn dag vandaag." En zo is de enige die na een dagje Federer iets te mopperen heeft, de Zwitser zelf.