Van duizenden Nederlandse bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, overheidsinstellingen en mediabedrijven zijn gevoelige gegevens in handen gekomen van cybercriminelen.

In totaal is 750 Gb aan data ontvreemd via een zogeheten botnet, een netwerk van computers, waarmee ze doordrongen in zo'n 150.000 computers in Nederland.

Als u wilt weten of uw computer besmet is kunt u dat testen op de site van Digital Investigation: http://check.botnet.nuHet netwerk is in september platgelegd door het digitaal forensisch onderzoeksbureau Digital Investigation, maar de criminelen zijn niet gepakt. Mogelijk beschikken zij nog over het computerbestand.Wanneer u de site bezoekt wordt uw IP-nummer (het unieke nummer van uw computer) vergeleken met de lijst van IP-nummers in de database.Als er naast het IP-nummer geen computernaam wordt weergegeven, is uw computer niet besmet door dit botnet.Als de website naast het IP-nummer ook een computernaam weergeeft, betekent dit dat uw computer in de database voorkomt en dus besmet is. In dat geval kunt u via 'Fix' lezen wat er aan te doen is.Indien u de naam totaal niet herkent kan dat verschillende redenen hebben. Soms veranderen Service Providers IP-adressen. Het zou kunnen dat u een IP-adres heeft gekregen van iemand die eerder besmet is geweest. Als u er heel zeker van bent dat de getoonde computernaam nooit door u is gebruikt, kunt u de waarschuwing het best negeren.

STER reclame