NOS NieuwsAangepast

Fenylbutazon in Brits paardenvlees

In Brits paardenvlees zijn sporen aangetroffen van fenylbutazon, een medicijn dat schadelijk kan zijn voor mensen. Dat heeft de Britse minister van Landbouw en Voedselzaken Heath gezegd in het Britse parlement.

De Britse regering heeft een onderzoek laten uitvoeren naar aanleiding van het schandaal rondom het paardenvlees dat in Franse diepvrieslasagne is gevonden en in Britse en Nederlandse supermarkten is terechtgekomen.

Voor het onderzoek werden 206 geslachte paarden getest. Acht karkassen bleken positief voor fenylbutazon, een middel dat bij paarden wordt gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. Fenylbutazon mag alleen bij paarden worden gebruikt die niet bedoeld zijn voor menselijke consumptie.

Toch zou volgens de Britse regering het vlees van drie positief geteste paarden via Frankrijk in de menselijke voedselketen terecht kunnen zijn gekomen.

Risico's minimaal

De Britse regering benadrukte dat het niet gaat om de Franse lasagne van Findus die inmiddels uit de schappen is gehaald. De Britse regering probeert te achterhalen waar het vlees met fenylbutazon is terechtgekomen.

Fenylbutazon kan schadelijk zijn voor mensen. Maar het middel wordt in Groot-Brittannië in zulke kleine hoeveelheden aan paarden gegeven dat de risico's voor mensen minimaal zijn. Een mens moet enorme hoeveelheden paardenvlees eten om een dosis binnen te krijgen die gevaarlijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl