NOS NieuwsAangepast

Frankrijk boven begrotingsnorm EU

De Franse premier Jean-Marc Ayrault (PS) heeft vanavond tijdens een televisie-interview erkend dat zijn land dit jaar niet zal voldoen aan de begrotingsnorm van 3 procent. Volgens Europese regels mag het begrotingstekort van individuele lidstaten niet groter zijn dan 3 procent van het Bruto Binnenlands Product.

Ayrault reageert op een rapport van de Franse Rekenkamer die tot dezelfde conclusie was gekomen. De Rekenkamer stelt dat de Franse regering bij het opstellen van de begroting is uitgegaan van te rooskleurige groeicijfers. De regering-Ayrault ging uit van een groei van 0,8 procent, het Internationale Monetaire Fonds (IMF) houdt rekening met 0,3 procent.

Geen extra maatregelen

Eerder al had minister Pierre Moscovici (Financiën) aangekondigd dat Frankrijk waarschijnlijk geen extra maatregelen zal aankondigen: "Je moet niet bezuiniging op bezuiniging stapelen. Zeker niet tijdens een crisis. Dat is niet goed voor Europa, en dat is niet goed voor Frankrijk".

Premier Ayrault wees op de langetermijnstrategie van zijn regering: "Ons uiteindelijke doel, en dat gaan we zeker halen, is 0 procent begrotingstekort in 2017. Dat is het belangrijkste".

Op 22 februari presenteert de Europese Commissie haar economische ramingen voor de lidstaten. In die ramingen wordt getoetst of landen hun begrotingen op orde hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl