Israël: arrestaties voetbalracisme

Aangepast op

Door correspondent Monique van Hoogstraten

In Israël zijn vier verdachten aangehouden voor de brandstichting in het kantoor van voetbalclub Beitar Jeruzalem. Ze worden verhoord, zei een politiewoordvoerder tegen de NOS. De vier zijn lid van 'La Familia', de hardcore fanclub van de Israëlische club.

Afgelopen vrijdag werd een brandbom in het Jeruzalemse kantoor van Beitar gegooid. Clubtrofeeën en memorabilia werden beschadigd. De politie vermoedde al dat de racistische harde kern van de fanclub van Beitar achter de brandstichting zit.

'Eeuwig rein'

Beitar Jeruzalem is vanouds een rechts-nationalistische voetbalclub. De fanclub, 'La Familia', is er trots op dat Beitar sinds de oprichting in 1936 nog nooit een Arabische of islamitische speler heeft gehad. Wedstrijden tegen Arabisch-Israëlische teams gaan standaard vergezeld van haat zaaiende slogans als 'Dood aan de Arabieren'.

'Beitar zal eeuwig rein blijven' schreven de fans onlangs op een groot spandoek. Aanleiding daarvoor was het besluit van de Russisch-Israëlische eigenaar van Beitar om twee islamitische spelers uit Tsjetsjenië aan te nemen. Deze tekst, die doet herinneren aan nazi-Duitsland en de holocaust, maakte veel verontwaardiging in Israël los.

Vol schaamte

President Peres zei: "Racisme heeft het joodse volk harder geraakt dan welke natie dan ook. Het hele land is hierdoor geschokt". Oud-premier Ehud Olmert, sinds 40 jaar fan van Beitar, schreef in open brief in een krant: "Of we halen deze racisten van het veld, en weg van het team, of we zijn allemaal zoals zij. Totdat dat gebeurt, ga ik niet naar een wedstrijd."

Ook veel gewone Israëliërs die de club vanouds een warm hart toedroegen, keren zich er vol schaamte van af. Het is een club geworden waarmee velen niet meer geassocieerd willen worden.

Het ministerie van Sport heeft de club 40.000 euro beloofd om het geweld en racisme aan te pakken. Of de vier arrestanten die in verband worden gebracht met de brandstichting worden voorgeleid of vrijgelaten is op dit moment nog niet bekend.