NOS NieuwsAangepast

Waarom je wél paardenvlees zou eten

Het gaat nog even door met de paardenvlees-gate. Nu is er ook in Frankrijk paardenvlees in producten gevonden die eigenlijk uit rundvlees zouden moeten bestaan. Winkelketen Picard trof het vlees aan in twee porties diepvrieslasagnes. Het product is meteen uit de schappen gehaald.

Paardenvlees staat deze week in een slecht daglicht, dat is duidelijk. Woensdag wordt er in Brussel zelfs een soort paardenvlees-top gehouden. Owen Paterson, de Britse secretaris van Milieu, houdt de top met allerlei Europese vertegenwoordigers van de voedselindustrie om het paardenvleesschandaal aan te kaarten.

Proteïne

Maar wat is er nu zo slecht aan het vlees? Het klopt natuurlijk niet dat er in je hamburger paardenvlees is verwerkt, terwijl op het etiket staat dat de burger uit 100 procent rundvlees bestaat. Maar afgezien van die 'misleiding', valt er, mits goed bereid, ook het een en ander vóór paardenvlees te zeggen.

Ten eerste bevat paardenvlees meer proteïne dan rundvlees. Handig in deze koude wintermaanden, want het houdt je langer warm. Dat is ook de reden waarom de mensen in Mongolië in de winter (waar het extreem koud kan worden) bijna altijd paardenvlees eten. Het vlees is ook nog eens langer houdbaar.

Minder vet

Daarnaast bevat paardenvlees meer ijzer en minder vet dan rundvlees. Misschien is het zelfs een idee om een lasagne op de markt te brengen die 100 procent uit paardenvlees bestaat? Het zou een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die wat kilo's kwijt willen.

De smaak van paardenvlees valt ook praktisch gezien positief te bekijken. Het heeft een 'veelzijdig' karakter en is wat zoet van smaak waardoor het zich goed leent om in verschillende recepten te gebruiken. Volgens de Huffington Post is dat ook de reden dat paardenvlees in zoveel verschillende culturen wordt gebruikt. Van Mongolië tot Italië tot Zuid-Amerika: over de hele wereld zijn landen waarbij paardenvlees tot de traditionele keuken behoort.

Franse Revolutie

Daarom is de ophef over de recentelijke vondsten van paardenvlees in Frans voedsel misschien wel wat overtrokken. Gekeken naar de geschiedenis, blijkt dat Frankrijk een rijke traditie heeft als het gaat om paardenvlees. Het eten van het vlees is terug te voeren tot aan de Franse Revolutie. Nadat de aristocraten van de troon gestoten waren, deden de burgers zich tegoed aan hun paarden. Ook Napoleon was niet vies van het vlees: hij droeg zijn troepen zelfs op hun eigen paarden te eten toen ze met honger bedreigd werden.

Al met al wordt paardenvlees gezien als een soort tweederangs vlees. Het is wat taaier dan rundvlees en is, volgens kenners, minder smaakvol. En dan hebben we het nog niet eens gehad over tegenstanders die menen dat een edel dier niet voor consumptie is. Mocht je toch geïnteresseerd zijn in het vlees en wil je een stapje verder gaan dan een diepvrieslasagne, dan hebben we hier een (regionale) tip.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl