Balkonscène koning WA 10.30 uur

Aangepast op

Koningin Beatrix doet op 30 april om 10.00 uur in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam afstand van de troon. Om 10.30 uur verschijnen de nieuwe koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix op het balkon van het paleis.

Dat staat in de hoofdlijnen van het programma Troonswisseling 30 april dat de Rijksvoorlichtingsdienst bekend heeft gemaakt. Het programma, van de ondertekening van de Akte van Abdicatie tot de receptie, duurt een kleine acht uur.

- 10.00 uur: de koningin ondertekent de Akte van Abdicatie, die wordt voorgelezen door de directeur van het Kabinet der Koningin. Bij deze gebeurtenis zijn onder anderen leden van de koninklijke familie, de Rijksministerraad en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig.

- 10.30 uur: koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gaan naar het balkon van het paleis. De nieuwe koning en prinses Beatrix houden een korte toespraak. Vervolgens komen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane op het balkon. De balkonscène duurt zo'n twintig minuten.

- 13.55 uur: de koning vertrekt met zijn gevolg naar De Nieuwe Kerk voor de beëdiging en inhuldiging.

- 14.00 uur: In de kerk houdt Willem-Alexander een toespraak en legt de eed af. Na een toespraak en inhuldigingsverklaring van voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer leggen de leden van de Staten-Generaal de eed of de belofte af. Dat doen ook gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

- 16.30 uur: de receptie in het Koninklijk Paleis voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal. Deze receptie zal ongeveer een uur duren.

Het programma Troonswisseling komt overeen met dat van 1980 toen prinses Beatrix werd ingehuldigd.