Noord-Korea heeft vannacht de aangekondigde derde kernproef gehouden. Het communistische land heeft bevestigd dat er met succes onder de grond een kernbom tot ontploffing is gebracht.

Volgens Noord-Korea was de explosie krachtiger dan bij eerdere kernproeven. De Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation, de internationale organisatie die toezicht houdt op nucleaire activiteiten, bevestigt dat de schok inderdaad zwaarder was dan de vorige keren.

Zeven kiloton

Volgens het Russische ministerie van Defensie had de Noord-Koreaanse kernbom een explosieve kracht van zeven kiloton. Ter vergelijking: de atoombom die in 1945 op Nagasaki viel had een kracht van ruim 20 kiloton; de bom op Hiroshima had een kracht van zo'n 14 kiloton.

Aardbeving

Rond 4.00 uur onze tijd was er een aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter in het noordoosten van Noord-Korea.

Het epicentrum van de beving was bij de plaats waar Noord-Korea eerder ook atoomproeven heeft gehouden en de beving was maar een kilometer diep.

Waarschuwing

Zuid-Korea liet na de beving weten dat Noord-Korea gisteren de VS en China heeft gewaarschuwd dat het van plan was een nucleaire test te doen. De eerdere kernproeven waren in 2006 en 2009.

STER reclame