NOS NieuwsAangepast

Paardenvleesgate in NL - wat is er mis met paardenvlees?

Het speelt al even in Groot-Brittannië en Frankrijk: paardenvlees terwijl er rundvlees op het etiket staat. Nu lijkt het schandaal zich ook uitgebreid te hebben naar ons land: supermarktketens Plus en Boni hebben diepvrieslasagne verkocht waarin mogelijk paardenvlees is verwerkt, terwijl dat niet op de verpakking stond. In beide gevallen gaat het om diepvrieslasagne van het merk Primafrost.

Boni haalt de lasagne uit de schappen en vernietigt de producten. Plus is een preventief onderzoek gestart naar alle leveranciers van het huismerk. Ook Albert Heijn doet zo'n onderzoek, al is er volgens het bedrijf geen reden om te denken dat er iets niet in de haak is.

Paardenvlees slecht?

Maar is het nou zo slecht om paardenvlees te eten? Paardenvlees is in principe niet ongezond. Bij ons zit het voornamelijk in snacks, zoals kroketten en frikandellen. In Nederland is er geen verbod op het handelen en verwerken van paardenvlees in producten. Maar dan moet natuurlijk wel op de verpakking staan dat het erin zit. En het moet duidelijk zijn waar je eten vandaan komt.

Bij wie die fout zit, is niet duidelijk, dat moet onderzocht worden. Want wat wel een probleem is, schrijft de NRC, is dat in paardenvlees het middel fenylbutazon kan zitten. Dat krijgen paarden tegen koliek en gewrichtsaandoeningen. "Paarden die geslacht worden voor consumptie mogen dat niet toegediend hebben gekregen omdat het in zeer zeldzame gevallen bloedarmoede en leukemie kan veroorzaken", schrijft de krant.

Etiketten

Het gaat er uiteindelijk vooral om dat niet op de etiketten staat dat ergens paardenvlees in zit. De Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit is een onderzoek begonnen.

Vorige week werd in Groot-Brittannië en Frankrijk ontdekt dat er paardenvlees in producten zit, terwijl dat niet op het etiket stond. Een paar weken daarvoor bleek dat in Engeland hamburgers waren verkocht waarin ook paardenvlees was verwerkt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl