Wereld 'verrast' door Benedictus

Aangepast

Het besluit van paus Benedictus om terug te treden kwam bijna overal in de wereld als een volslagen verrassing. Zelfs zijn naaste medewerkers in het Vaticaan wisten van niets, zei woordvoerder Lombardi. Kardinaal Sodano, een van de vertrouwelingen van Benedictus, sprak van een donderslag bij heldere hemel.

In zijn geboorteland Duitsland is verrast en ontroerd gereageerd op het nieuws. Verscheidene politici en hoge geestelijken roemden Benedictus om zijn scherpe geest en zijn grote betrokkenheid bij de wereld. Bondskanselier Merkel noemde Joseph Ratzinger de belangrijkste religieuze denker van onze tijd. Zij wenst haar landgenoot voor de komende tijd alle goeds.

Domineesdochter Merkel

De verhouding tussen de protestantse domineesdochter Merkel en het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk was niet altijd even goed. Zo had Merkel in 2009 kritiek op het besluit van de paus om de excommunicatie van vier bisschoppen van het aartsconservatieve Priesterbroederschap Sint Pius X in te trekken. Een van hen, Richard Williamson, is berucht om zijn bagatelliserende uitspraken over de Holocaust.

De Italiaanse president Napolitano had niets dan lof voor de paus. Benedictus is volgens Napolitano een zeer moedige man voor wie hij diep respect heeft.

Obama

President Obama wenste Benedictus al het beste en zei voor hem te zullen bidden. "Ik wens hen die binnenkort samenkomen om een opvolger te kiezen veel succes."

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zei "diep respect te hebben" voor het besluit van Benedictus, "zeker omdat het geen traditie is". Van Rompuy voegde eraan toe dat "zijn pontificaat kort maar zeer moeilijk" was geweest.

STER Reclame