NOS NieuwsAangepast

Nederlanders klagen Facebook aan

Een Nederlandse familie heeft een patentklacht ingediend tegen Facebook. Het zijn de nabestaanden van de in 2004 overleden computerwetenschapper Jos van der Meer.

Van der Meer heeft in 1998 twee patenten aangevraagd en later ook gekregen. Volgens de aanklacht vormen de patenten de basis voor bepaalde aspecten van sociale media en is Van der Meer een pionier in de ontwikkeling van gebruikersvriendelijke internet-technologie.

Patentbureau

In de aanklacht staat dat Facebook de ideeën van Van der Meer gebruikt zonder toestemming of betaling en dus inbreuk maakt op de patenten.

De familie Van der Meer heeft het Amerikaanse patentenbureau Rembrandt IP ingeschakeld om het juridische gevecht met Facebook aan te gaan. Hoeveel geld de familie eist is onbekend.

Het ene patent behelst een "methode voor het implementeren van een web-dagboek". Daarmee konden volgens de aanklacht gebruikers persoonlijke informatie en informatie van derden chronologisch organiseren op een webpagina en die inhoud delen met een geselecteerde groep van mensen, zoals vrienden, door middel van privacy-instellingen.

Catalogiseren

Het andere patent gaat over "een systeem waarmee een gebruiker zijn interesses kan catalogiseren". Daarmee kan een gebruiker webpagina's die hij interessant vindt, toevoegen aan zijn web-dagboek, door op speciale knoppen op die pagina's te klikken. Dit zou overeenkomen met de 'share' en 'like'-buttons van Facebook die websites nu gebruiken.

Facebook wordt als groot en succesvol bedrijf wel vaker aangeklaagd door partijen die vinden dat het inbreuk maakt op patenten. Meestal worden de klagers niet in het gelijk gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl