NOS NieuwsAangepast

Brinkman wil snel woningplan

Elco Brinkman, de fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, hoopt dat het kabinet de komende weken met een aangepast plan voor de woningmarkt komt. Dat zei hij in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

Het kabinet moet met de corporaties, financiers en de bouwsector een investeringsplan opstellen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen, bepleit hij. De woningnood loopt steeds verder op doordat er al vier jaar te weinig wordt gebouwd, zegt Brinkman, die ook voorzitter is van Bouwend Nederland. Hij spreekt van tienduizenden gevallen.

Hogere huren

De realiteit van zo'n plan is wel dat de huren omhoog gaan. "Maar kopers betalen ook meer, omdat ze minder hypotheekrenteaftrek hebben," aldus Brinkman. Er worden nu miljarden uit de woningmarkt gehaald, dat kan niet zo doorgaan, zegt hij.

Brinkman beseft dat minister Blok van Wonen klem zit. Blok werkt onder meer aan voorstellen om scheefwonen tegen te gaan en de corporaties een heffing op te leggen.

Plannen bijslijpen

"Burgers moeten meer over hebben voor hun huis, maar daarmee rem je wel de investeringen". De extra huur die bij de corporaties binnenkomt, is bedoeld om meer starterswoningen te bouwen. Dat gebeurt nu niet. "De kunst is om in overleg met de sector de plannen bij te slijpen.

Het kabinet heeft de steun van het CDA in de Eerste Kamer nodig om de plannen voor de woningmarkt te kunnen realiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl