In de Verenigde Staten is 'telefoonvormgever' John Karlin overleden. Karlin bedacht in de jaren vijftig en zestig de toetsencombinatie van drie rijen met drie toetsen en daaronder de nul, die nog steeds de standaard is.

Karlin, een geboren Zuid-Afrikaan, was psycholoog en ingenieur. Hij onderzocht voor telefoonproducent Bell hoe telefoons gebruiksvriendelijk gemaakt konden worden. Toen in 1963 telefoons met toetsen in plaats van een draaischijf werden ingevoerd, bedacht hij de toetsencombinatie 1-2-3, 4-5-6, 7-8-9, 0. Later zijn daar nog het sterretje en het hekje aan toegevoegd.

De door Karlin bedachte combinatie werd de standaard. Hij wordt nog steeds gebruikt op telefoons en bij pinautomaten over de hele wereld.

Bell

Karlin gaf tot 1977 leiding aan een onderzoeksteam van Bell. Hij deed ook onderzoek naar de ideale lengte van het telefoonsnoer. Daarvoor kortte hij iedere week het snoer van telefoons van collega's met een paar centimeter in. Toen de snoeren naar verloop van tijd 30 centimeter korter waren en niemand iets had gemerkt, werden de kabels standaard korter gemaakt.

Naar nu bekend is geworden overleed Karlin al eind vorige maand. Hij is 94 jaar geworden.

STER reclame