NOS NieuwsAangepast

Iran viert Islamitische Revolutie

Iran viert de 34ste verjaardag van de Islamitische Revolutie. Die wordt op zo'n 5000 plaatsen in het land gevierd. Zoals gebruikelijk gaat dit gepaard met slogans als 'Dood aan Israël' en 'Weg met de VS'.

Op het Vrijheidsplein in Teheran sprak president Ahmadinejad honderdduizenden mensen toe. Hij zei dat Iran niet zal zwichten voor internationale sancties, twitterde correspondent Sander van Hoorn. Ook zei hij dat Iran nu een "nucleaire staat" is. Of dit betekent dat Iran nu een kernwapen heeft, is onduidelijk.

Iran wordt er al jaren van verdacht dat het kernwapens probeert te maken. Omdat het land geen controles toestaat op zijn nucleaire programma zijn door de internationale gemeenschap sancties opgelegd. Die hebben het land in een economische crisis gestort.

Presidentsverkiezingen

Het is de laatste keer dat Ahmadinejad op de verjaardag van de revolutie als president het woord voert. In juni zijn er presidentsverkiezingen. Ahmadinejad heeft er dan twee termijnen op zitten. Een derde termijn is niet toegestaan.

De Islamitische Revolutie van 1979 maakte een einde aan het pro-westerse regime van sjah Mohammed Reza Pahlavi. De oppositie werd geleid door de islamitische geestelijke ayatollah Khomeini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl