NOS NieuwsAangepast

Groningen scant veiligheid industrie

Door binnenlandredacteur Reinalda Start

Bij de bouw van fabrieken in de provincie Groningen worden geen eisen gesteld aan hun aardbevingsbestendigheid. Dat laat de veilgheidsregio Groningen desgevraagd weten.

Bij vergunningaanvragen wordt wel geëist dat de fabrieken explosies kunnen verdragen. Ook moet er rekening worden gehouden met aanvaringen. Maar over gevaar door aardbevingen wordt pas nu nagedacht. Twee weken geleden werd bekend dat de kans op aardbevingen met een kracht van 5 op de schaal van Richter goed mogelijk zijn.

De veiligheidsregio Groningen is daarna een quick scan gestart om de risico's in kaart te brengen. Er wordt onder meer gekeken naar de fabrieken in de Eemshaven en op het chemiepark in Delfzijl.

Minister Kamp

Harry Jasken, woordvoerder van Chemiepark Delfzijl, zegt niet te weten of de bedrijven op het park bij een aardbeving van 5 op de schaal van Richter voldoende veilig zijn. "We hebben na het bezoek van minister Kamp aan deze regio aan alle bedrijven op het park gevraagd aan te geven of zij bestand zijn tegen de eventuele gevolgen van de gaswinning."

Eén van de nieuwste bedrijven in de Eemshaven is het olie-opslag bedrijf Vopak. Op 3 oktober 2012 werd de Vopak terminal officieel geopend. Vopak heeft bij het aanvragen van de vergunning niet de eis gekregen om rekening te houden met aardbevingen.

Een woordvoerder zegt: "Vopak voert wereldwijd een strikt beleid op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu om de integriteit van de terminals te waarborgen. Dit is terug te vinden in de lay-out van de terminals, de ontwerpcriteria, de wijze van constructie en het onderhoud. De terminal in de Eemshaven is ontworpen met inachtneming van de laatste regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu. Er is bij het bouwen echter niet speciaal rekening gehouden met aardbevingen of schokken."

Japan

De nieuwe elektriciteitscentrale van de Nuon in de Eemshaven is wel aardbevingsbestendig gebouwd. In 2009 werd begonnen met de bouw van de centrale. Op verzoek van Nuon heeft ingenieursbedrijf Arcadis een fabriek ontworpen die zelfs tegen nog veel zwaardere bevingen bestand is. "Ik vond dat destijds opmerkelijk hoog", zegt Andre de Roo van Arcadis. Hij heeft jarenlang in Japan gewerkt en heeft daar kennis opgebouw over aardbevingsbestendig bouwen. Hij was ook betrokken bij de ontwikkeling van de energiecentrale van Nuon.

De Roo zegt: "Aardbevingen met een kracht van 5 veroorzaken flinke scheuren in muren en kunnen schoorstenen van huizen laten vallen." De Roo adviseert daarom om nu al bij nieuwbouw van huizen daarop in te spelen. Dat zou de huizen slechts een fractie duurder maken. Ook zijn er oplossingen voor scheuren in bestaande huizen. "Er is een weefsel waarmee je de muren kunt insmeren waardoor het materiaal beter bij elkaar blijft."

Volgens de ingenieur van Arcadis is er in Nederland nog niet serieus gekeken naar de gevolgen van aardbevingen. In heel Nederland niet, ook niet in Limburg waar ook het risico van aardbevingen aanwezig is. Daar is dat niet vanwege gaswinning, maar omdat de aardkorst onder Limburg beweeglijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl