De Duitse minister Schavan van Onderwijs is opgestapt. Schavan lag onder vuur omdat ze in haar proefschrift plagiaat zou hebben gepleegd. Afgelopen week werd haar doctorstitel afgenomen door de universiteit van Düsseldorf.

Bondskanselier Merkel noemt het vertrek van Schavan pijnlijk. Volgens haar was ze een uitstekende minister. Schavan erkende dat haar positie onhoudbaar is geworden, mede omdat ze een procedure is begonnen tegen de universiteit van Düsseldorf. Ze blijft erbij onschuldig te zijn.

Schavan wordt opgevolgd door Johanna Wanka, die nu nog minister van Onderwijs in de deelstaat Nedersaksen is.

Annette Schavan (57) was sinds 2005 minister van Onderwijs. Ze was daarmee een van de langstzittende ministers in het kabinet van Merkel. Schavan en Merkel zijn naar verluidt goede vriendinnen.

Promotie in 1980

Het vertrek van Schavan is omstreden. Oppositiepartijen hadden geëist dat ze zou opstappen, maar er zijn ook politici die vinden dat de minister te zwaar wordt gestraft. Het is inmiddels 33 jaar geleden dat ze promoveerde.

Schavan is de tweede Duitse minister die vanwege plagiaat moet vertrekken. In 2011 stapte minister Guttenberg van Defensie op nadat in zijn proefschrift copy-pastegedrag werd ontdekt. Schavan, die ook verantwoordelijk was voor de wetenschap, zei toen dat ze zich voor hem schaamde.

STER reclame