Institut Néerlandais gaat dicht

Aangepast

Het Institut Néerlandais in Parijs, het belangrijkste centrum voor Nederlandse cultuur in Frankrijk, sluit eind dit jaar de deuren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft definitief besloten de subsidie aan het instituut stop te zetten. Het personeel wordt collectief ontslagen.

Het voortbestaan van het Institut Néerlandais was al langere tijd onzeker. Het vorige kabinet besloot toen het demissionair was ook al om de subsidie te beëindigen. Directie en medewerkers van het instituut verzetten zich daar hevig tegen en voerden onder meer een handtekeningenactie, gericht aan koningin Beatrix, die ook gesteund werd door prominente figuren uit het Parijse culturele leven. De actie leverde ruim duizend steunbetuigingen op.

Frits Lugt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een persbericht dat de culturele activiteiten in Frankrijk in de toekomst worden ondergebracht bij de ambassade. Doordat de vaste lasten veel minder hoog worden, is er meer geld voor cultuur. De jaarlijkse huur van het pand van het instituut aan de chique Rue de Lille is 470.000 euro.

Het Institut Néerlandais bestaat sinds 1957 en werd opgericht door de Nederlandse kunstverzamelaar Frits Lugt. Er zijn tentoonstellingen, films, voorstellingen, concerten en literaire avonden. Ook worden er cursussen Nederlands gegeven.

STER Reclame