De asteroïde die volgende week op korte afstand langs de aarde vliegt, vormt geen bedreiging voor satellieten. Volgens NASA voert het pad van asteroïde 2012 DA14 tussen de lagere banen van navigatiesatellieten en de hogere banen van weer- en communicatiesatellieten door.

De asteroïde is zo'n 45 meter lang, zo groot als een vliegtuig. Op vrijdag 15 februari om 20.24 uur vliegt de rots op 27.680 kilometer afstand langs de aarde. Daarmee is het de grootste asteroïde die astronomen ooit zo dicht hebben zien naderen.

'Inslag onmogelijk'

Een inslag zou catastrofale gevolgen hebben, maar het is uitgesloten dat dat gebeurt, zo zeiden NASA-experts op een persconferentie. "De baan van deze asteroïde is zó goed bekend dat we met zekerheid kunnen zeggen dat hij niet dichterbij zal komen dan 27.520 kilometer. Een inslag is onmogelijk", aldus Don Yeomans, hoofd van NASA's asteroïdenteam.

Een asteroïde van vergelijkbare grootte komt volgens Yeomans maar eens in de veertig jaar dicht bij de aarde; een inslag van zo'n object komt maar eens in de 1200 jaar voor.

De laatste keer dat zoiets gebeurde was in 1908. Toen ontplofte een asteroïde in de atmosfeer, ruim vijf kilometer in de lucht boven Siberië. De Toengoeska-explosie verwoestte honderden vierkante kilometers land.

STER reclame