Opleiding tot 'polderimam' stopt

Aangepast op

Het doek valt voor enige hbo imamopleiding. De imamopleiding die wordt aangeboden door InHolland in Amstelveen stopt ermee.

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat het besluit in goed overleg met het ministerie van Onderwijs is gemaakt. "We zijn zeker niet over een nacht ijs gegaan. Het was een lastige keuze omdat je weet dat je een unieke opleiding in handen hebt. Maar los van het feit dat het een maatschappelijk relevant initiatief is, moeten we concluderen dat de opleiding te duur is om er mee door te gaan. De 150 studenten die nu nog in Amstelveen de opleiding volgen, kunnen hun studie gewoon afronden.

In 2018 is er definitief geen hbo imamopleiding meer. Volgens Terpstra zijn de meeste studenten langstudeerders en is de instroom zeer beperkt. Vanaf september worden geen nieuwe studenten meer tot de opleiding toegelaten.

Integreren

In 2006 werd de opleiding tot 'polderimam' opgericht. Mark Rutte, destijds staatsecretaris van Onderwijs, hoopte dat islamitische geestelijken zo beter zouden integreren in de Nederlandse cultuur.

Volgens Terpstra was de keuze echter onvermijdelijk. "Wij willen een solide, duurzame en kwalitatief hoogstaande organisatie bouwen en dan moeten we bij deze opleiding tot de conclusie komen dat die te veel geld kost voor te weinig studenten."

Door het besluit van Inholland zijn de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Leiden vanaf 2018 nog de enige opleidingsitituten in Nederland met een imamstudie.

Door: Jelle