Een bezoekster van de nieuwe vestiging van het Louvre in Lens, heeft een schilderij van Eugène Delacroix (1798-1863) bewerkt met een zwarte stift. Het gaat om het meesterwerk La Liberté guidant le peuple uit 1830. Het is één van de bekendste schilderijen uit de Franse geschiedenis.

Kort voor sluitingstijd van het museum bekladde een vrouw van 28 het onderste deel van het kunstwerk. Zij werd meteen vastgegrepen door een zaalwacht en een bezoeker en overgedragen aan de politie.

Een oppervlak van 30 centimeter is met de zwarte stift bewerkt. Volgens het Louvre is de bekladding waarschijnlijk makkelijk te verwijderen. Het hele schilderij is 3.25 bij 2.60 meter.

Het werk van Delacroix is gisteravond al bekeken door de restauratie-afdeling van het Louvre. Deze specialisten besluiten in de loop van de dag of het schilderij in Lens of in de hoofdvestiging in Parijs wordt schoongemaakt.

Marianne

La Liberté guidant le peuple, (in het Nederlands: De Vrijheid leidt het volk) heeft als centrale figuur Marianne, het nationale symbool van Frankrijk. Zij verbeeldt de vrijheid. In dit werk van Delacroix voert Marianne de revolutionairen aan bij de Juli-revolutie van 1830.

Het schilderij was voor een jaar samengebracht met een aantal andere meesterwerken uit het Louvre in Parijs, waaronder het Portret van Balthazar Castiglione van Raphaël en La Madeleine à la veilleuse van Georges de La Tour. De dependance van het Louvre in Lens, in Noord-Frankrijk, is op 4 december geopend. Het museum heeft sindsdien 205.000 bezoekers getrokken.

STER reclame