Tientallen Nederlandse jongeren zijn de laatste maanden naar Syrië afgereisd. Ze sluiten zich daar aan bij radicale moslimgroeperingen die tegen het regime van president Assad vechten. Dat zegt AIVD-topman Rob Bertholee vanavond in Nieuwsuur.

Volgens de AIVD zijn eind vorig jaar meer jihadstrijders naar Syrië vertrokken dan in heel 2011. De geheime dienst maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. De Nederlandse strijders sluiten zich onder meer aan bij Jabath al-Nusra. Die organisatie is onlangs door de Verenigde Staten op de terreurlijst geplaatst.

Legitiem doel

Bertholee noemt het zorgwekkend vanwege de gevechtservaring die de jongeren opdoen en de ideologie die ze meekrijgen. Ook kunnen ze mogelijk getraumatiseerd raken. Hij waarschuwt dat de jihadstrijders dat allemaal mee terug nemen, als ze weer naar Nederland komen.

Het hoofd van de AIVD kan de toename van jihadstrijders naar Syrië wel verklaren. "Het land is makkelijk te bereizen, en het lijkt voor een deel een legitiem doel. Want ook het Westen vraagt zich af hoe we de oppositie daar het beste kunnen steunen", zegt hij.

Ook speelt propaganda via internet een grote rol. Het vechten in Syrië wordt volgens de AIVD-topman geromantiseerd. Eenmaal in het land komen de jongeren tot de ontdekking dat ze niet meer terug kunnen.

Chatgesprek

Eind november werden in Rotterdam drie mannen aangehouden die volgens justitie op het punt stonden om een jihadreis naar Syrië te maken. Uit het strafdossier van de hoofdverdachte dat Nieuwsuur heeft ingezien, blijkt dat de 24-jarige man van Iraakse afkomst ook een aanslag in België overwoog.

Justitie laat weten dat het plan niet verder is gekomen dan een aankondiging in een chatgesprek met een Belgische moslima. Volgens zijn advocaat neemt justitie de zaak te hoog op.

Een van de andere verdachten blijkt actief te zijn geweest voor de extremistische organisatie Sharia4Holland.

STER reclame