Kabinet beziet plannen woningmarkt

Aangepast op

Het kabinet overweegt of de plannen voor de woningmarkt kunnen worden aangepast. Het ministerie van Financiƫn rekent een aantal varianten door.

Dat werd duidelijk nadat er vanmorgen, voorafgaand aan het debat over huurverhogingen, overleg is gevoerd tussen CDA-leider Van Haersma Buma en de ministers Dijsselbloem (Financiƫn) en Blok (Wonen).

Cruciaal

Buma heeft in dat overleg nogmaals zijn bezwaren tegen de plannen toegelicht. Het CDA vindt de nieuwe regels voor het verplicht aflossen van hypotheken te streng en vindt dat de woningcorporaties te zwaar worden belast.

De christendemocraten dreigen tegen alle woningmarktplannen van het kabinet te stemmen, als er geen aanpassingen worden gedaan. De steun van het CDA is cruciaal in de Eerste Kamer.

Geschorst

Minister Blok wil zijn plannen om onder meer het scheefwonen tegen te gaan, snel door Tweede en Eerste Kamer loodsen, zodat extra huurverhogingen voor scheefwoners nog in juli kunnen ingaan.

Het debat in de Tweede Kamer, waar Blok wel verzekerd is van voldoende steun, werd kort geschorst omdat de Kamer opheldering van minister Blok wilde over de berichtgeving.

Blok zei dat het kabinet "natuurlijk altijd overleg voert met Kamerleden, ook buiten de Kamer". "Maar het debat wordt hier gevoerd. Ik verdedig de wet die ik heb ingediend."