NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem verdedigt SNS-salaris

Minister Dijsselbloem heeft in de Tweede Kamer het salaris van de nieuwe SNS-topman Van Olphen verdedigd. De Kamer vindt het salaris van 550.000 euro per jaar dat Van Olphen krijgt eigenlijk veel te hoog.

"Het is geen laag salaris", erkende Dijsselbloem. "Maar een bank is geen publieke sector." Volgens de minister van Financiën is de beloning van Van Olphen vergeleken met anderen in de sector "verdedigbaar".

"We moeten alles doen om de staatssteun van 3,7 miljard euro terug te krijgen. Daar heb ik een vakman voor nodig, en Van Olphen is dat", zei Dijsselbloem.

Balkenendenorm

De minister is niet van plan het salaris te verlagen tot de balkenendenorm, zoals verschillende partijen willen. "Dat debat kun je voeren, maar dan over alle bedrijven waar de overheid in deelneemt. Niet nu ad hoc."

Dijsselbloem vindt dat de toon van het debat over de beloningen bij SNS Reaal de laatste tijd "wel erg ver ging". "Er was bijna sprake van een heksenjacht", zei hij.

Bonussen

Het nieuwe bestuur van de bank moet al het mogelijke doen om de oude bestuurders aansprakelijk te stellen voor de ondergang van de bank, vindt Dijsselbloem. Maar de mogelijkheden zijn volgens hem beperkt, ook voor het terughalen van bonussen.

"Ik begrijp dat dat mensen heel boos maakt, maar ik wil geen verwachtingen wekken die niet waargemaakt kunnen worden." Volgens de minister heeft strafrechtelijke vervolging geen zin, omdat er geen aanwijzingen zijn voor strafbare feiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl