De Britse grimeur Stuart Freeborn is op 98-jarige leeftijd overleden. Hij werkte 45 jaar lang in de filmindustrie en deed de grime voor zo'n 75 titels, waaronder 'The Bridge on the River Kwai', 'Murder on the Orient Express' en 'Superman'.

Waarschijnlijk de bekendste creatie van Freeborn is het wezentje Yoda uit de Star Wars-films. Hij baseerde zijn ontwerp van de Jedi-meester op het uiterlijk van natuurkundige Albert Einstein en ook een beetje op zichzelf. Freeborn bedacht de grime voor alle karakters uit de filmsaga van George Lucas, zoals voor Chewbacca en Jabba the Hutt.

"Stuart bracht niet alleen een jarenlange ervaring met zich mee, maar ook grenzeloze creatieve energie", zegt Lucas over Freeborn. "Zijn talent en vakmanschap zullen voor altijd voortleven in de karakters die hij maakte."

Dr. Strangelove

Een andere regisseur waar hij veel mee samenwerkte was Stanley Kubrick. Voor diens '2001: A Space Odyssey' maakte hij de apenpakken voor de openingsscène, waarin het begin van de mensheid wordt uitgebeeld.

Ook deed hij de make-up voor de drie verschillende karakters van Peter Sellers in Kubricks 'Dr. Strangelove'.

STER reclame