'Investering in SNS-vastgoed nodig'

Aangepast

Door economie-verslaggever Eva Wiessing

De Nederlandse staat moet geld steken in het SNS-vastgoed om het verder te ontwikkelen, anders is dat op den duur niets meer waard. Dat zeggen ondernemers van winkelcentrum The Wall, langs de A2 bij Utrecht. Dat winkelcentrum is bij de nationalisatie van SNS voor de helft eigendom geworden van de staat.

De bouw van The Wall werd in 2008 volledig gefinancierd door de vastgoedpoot van SNS Reaal, SNS Property Finance. Toen de eigenaar vorig jaar zijn hypotheekverplichtingen niet langer nakwam, werd SNS de nieuwe eigenaar, samen met investeringsmaatschappij Reggeborgh van bouwondernemer Dik Wessels. Nu de staat SNS heeft genationaliseerd, is het onduidelijk of het winkelcentrum kan overleven.

'Lagere huren'

Topvrouw Inge van Kemenade van sportketen Topshelf wil uit het winkelcentrum vertrekken als het niet verder ontwikkeld wordt. De huur moet omlaag en er moet geld komen voor nieuwe activiteiten. "Een bioscoop, een kinderparadijs, er is hier van alles mogelijk", zegt ze. "De staat is nu voor de helft eigenaar, hier werken honderden mensen. Indirect zelfs duizenden. Dit heeft absoluut potentie."

Van Kemenade wilde in het markante gebouw langs de A2 het paradepaardje van haar winkelketen neerzetten. Inmiddels heeft het filiaal haar 4,5 miljoen euro verlies opgeleverd. Noodgedwongen bouwde ze het om tot een goedkope outletstore.

Directeur Hein de Jong, van De Woonoutlet, kwam anderhalf jaar geleden in het gebouw toen de crisis al in volle gang was. Zijn verwachtingen waren minder hoog gespannen. Ook hij benadrukt het belang van nieuwe investeringen. "Als je een tweedehands auto koopt en de motor gaat stuk, dan gooi je hem toch ook niet weg?", zegt de Jong. "Je stopt er een nieuwe motor in en je kunt weer rijden."

Afwaardering vastgoed

De totale portefeuille van SNS Property Finance was voor de nationalisatie 8,55 miljard euro waard. Minister Dijsselbloem heeft het vastgoed afgewaardeerd met 2,8 miljard. Hij kondigde afgelopen vrijdag aan (.pdf) dat hij het vastgoed in een bad bank apart zal zetten, om het "op middellange termijn zo kostenefficiƫnt en rendabel mogelijk af te wikkelen".

Van de 3,7 miljard euro aan staatssteun voor SNS, is 700 miljoen bedoeld als kapitaal voor de bad bank. Daarnaast stelt de overheid zich voor 5 miljard euro garant. Als de verliezen bij het vastgoed verder oplopen, dan kost dat de overheid dus maximaal 5 miljard euro.

STER Reclame