We hebben er een nieuwe munt bij. Op een speciale twee-euromunt staan zowel de hoofden van koningin Beatrix als prins Willem-Alexander afgebeeld.

Een 'dubbelkop' dus. Niet heel nieuw overigens; bij andere troonwisselingen werden er ook al speciale munten gemaakt met twee 'koppen' erop. Het ontwerp voor deze munt werd vandaag onthuld in Utrecht.

Voorgrond

Een opvallend detail is de positie van de twee profielen. Op de munt staat de prins op de achtergrond terwijl het profiel van koningin Beatrix op de voorgrond staat. In 1980, toen prinses Juliana plaats maakte voor koningin Beatrix, was dat andersom.

Ook de datum die in de munt is gegraveerd is anders. Niet de datum van de inhuldiging, maar de datum van de bekendmaking staat op de munt. 28 januari dus. Toen gaf koningin Beatrix een speciale toespraak waarin ze aankondigde het stokje over te geven aan haar zoon.

20 miljoen

De twee-euromunt zal je niet zomaar als wisselgeld bij de supermarkt tegenkomen: er zijn er 'maar' 20 miljoen van gemaakt. Vanmiddag werden de geldproductiemachines aangezet en vanaf volgende week zullen de eerste dubbelkoppen in omloop zijn.

Door: Dorien

STER reclame