NOS NieuwsAangepast

Zorgverzekeraars delen fraude-info

Meldingen van fraude met een zorgverzekering worden voortaan beschikbaar voor andere verzekeraars. Dat hebben Zorgverzekeraars Nederland en het Verbond van Verzekeraars afgesproken in een convenant.

Doel is om zorgfraude effectiever op te sporen en krachtiger aan te pakken. Het Verbond van Verzekeraars heeft al het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. Bij dit centrum worden gegevens verzameld over fraude met bijvoorbeeld autoverzekeringen. Fraude met zorgverzekeringen komt daar nu bij.

Fraude voorkomen

Door de kennis te combineren hopen de verzekeraars fraude te voorkomen. Mensen die al eens hebben gefraudeerd met een verzekering worden nu extra in de gaten gehouden.

Bij verzekeringsfraude in de zorg gaat het bijvoorbeeld om nota's waarbij is vastgesteld dat de zorg niet geleverd is en nota's waarbij het bedrag onterecht is verhoogd of waarop een onjuiste behandeldatum staat.

In 2011 is door de zorgverzekeraars voor 7,7 miljoen euro aan fraude vastgesteld, maar geschat wordt dat de daadwerkelijke fraude veel groter is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl